29-01-05

Let's go outside

Let’s go outside, niet één van de hits van George Micheal maar wel een onderzoeksproject rond outsiderkunst van de afdeling Podiumkunsten van het Rits, in samenwerking met La Condition Publique, Beursschouwburg, Theater Antigone, Nieuwpoorttheater, Victoria, DAS Theater, Vlaams Audiovisueel Fonds en Museum dr. Guislain.

Maar niet alleen podiumkunsten komen aan bod tijdens het event (van 2 t.e.m. 5/2 in de Beursschouwburg), je kan er ook kennismaken met de collectie van Art en Marge (een Brusselse galerij gespecialiseerd in Outsiderkunst).

 

Aankondiging ‘Lets’s go outside’ op de Beursschouw-website:

Let's go outside is een onderzoeksproject van de afdeling Podiumkunsten van het RITS waarmee de school letterlijk en figuurlijk op verplaatsing speelt. RITS-studenten en docenten gingen samen met Marijs Boulogne, Dominique Van Malder, Don Verboven, Manah Depauw en Benjamin Verdonck aan de slag met de notitie "outsider". De performance-installatie 'Excavation' van Marijs Boulogne wordt trouwens mee geproduceerd door de Beursschouwburg. Gefascineerd door het fenomeen art brut en perifere kunst testen zij dit genre op z'n rekbaarheid en inzetbaarheid: " Wij willen niet alweer het beste van onszelf geven maar op zoek gaan naar 'dat andere in onszelf'. De outsider is immers een zoeker een bricoleur, een einzelgänger die sleutelt aan wat niet mag, niet kan!"

 

Let's go outside ontwikkelt zich in vier steden. Na Roubaix wordt Brussel aangedaan, gevolgd door Kortrijk en Gent. U krijgt hetzelfde werk te zien, maar dan steeds in een nieuwe fase!

 

Van 2 tot en met 5 februari kan u in de Beursschouwburg terecht voor een avontuurlijk parcours met diverse installaties van bovenvermelde artiesten. Aanvullend presenteren we solowerk van RITS-studenten en avond aan avond staat er een boeiende theatervoorstelling. Op het programma werk van Paul Clark en Abbatoir Fermé, Lautsprecher Arnolt (een opera voor luidsprekers), 'RITS versus Schwab' door Pol Dehert en Stef De Paepe. En verder is er heel veel feest.

 

Exclusief in De Beursschouwburg wordt dit 'Outside-project' aangevuld met beeldend werk uit de collectie 'Art en Marge'. We kozen voor een aantal werken die vooral de 'identiteit' incarneren. Seyni Awa is Senegalese: zij boetseert personnages. Zij werkt als een mediumkunstenares: "God heeft me deze hoorn gegeven om me te helpen, mijn hoorn is mijn geest, Hij zegt mij wat ik moet maken". Jean-Pol Godard kwam dikwijls naar het beeldhouwersatelier van de instelling waar hij nu leeft. Hij timmerde 13 kruisen in elkaar: zijn eigen kruis- en lijdensweg. Paul Duhem begon pas op 70-jarige leeftijd in een creatief atelier van een instelling voor personen met een verstandelijke handicap te tekenen. Hij had daarvoor nooit een penseel vastgehouden. Gedurende de tien laatste jaren van zijn leven maakt hij 6 werken die telkens twee thema's herhalen: torso's en deuren. Deuren die de ingang bieden tot het 'ik'.16:19 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.