06-02-05

Studiedag Outsiderkunst/art brut

 ‘Art brut’ is een metafoor voor een opleiding en filosofie waarin generositeit en expressie sleutelwoorden zijn, waarin kunstenaars met beide voeten in het leven staan, maar daarom geenszins braaf binnen het kadertje kleuren.

Volgend academiejaar gaat de afdeling Dramatische Kunst van het RITS (EhB) van start met een onderzoeksproject rond outsiderkunst en performance. Gedurende ruim twee maanden zal de afdeling haar alchemistisch laboratorium neerpoten in La Condition Publique in Roubaix. Samen met jonge makers als Don Verboven, Marijs Boulogne en Dominique Van Malder gaan studenten op zoek naar de rekbaarheid van hun theatrale kader. Het outsiderproject wordt in de eerste plaats een zoektocht naar de ultieme grens van het spelen, de grens tussen genialiteit en controleverlies of waanzin.

 

Als voorbereiding op het eigenlijke onderzoeksproject organiseert de afdeling in samenwerking met het Museum Dr. Guislain een aantal dagen rond outsiderkunst. Het RITS organiseert voor Driemast een outsiderdag rond figurentheater.

Figurentheater en outsiderkunst zijn geenszins vreemden voor elkaar. In beide vind je makers die koppig tegen de stroom in blijven roeien en steeds opnieuw de gangbare esthetiek op losse schroeven zetten. Beide staan voor speelsheid, inventiviteit en excentriciteit: bewust kiezen ze voor de periferie van de artistieke smaak. Weg formats, weg regeltjes. Met deze studiedag proberen we die andersoortige kijk op kunst in kaart te brengen, wars van alle exotisme. We hopen op die manier een licht te werpen op een grillig en boeiend segment van de podiumkunst. Het spectrum is breed en dus divers: we nodigen onder meer mensen uit om te spreken over readymades, het werk van William Kentridge en bizarre animatiefilms.

Karel Vanhaesebrouck (RITS) schetst alvast bij wijze van inleiding het onderzoeksproject rond performance en outsiderkunst van zijn afdeling, Frederik De Preester (Museum dr. Guislain) maakt je wegwijs in de brede waaier van ‘art brut’ en Tuur Devens probeert een aantal linken tussen outsiderkunst en figurentheater in kaart te brengen. Tevens mag je je aan een avontuurlijk parcours van interventies, beeldmateriaal en lezingen verwachten. De dag wordt afgesloten met Subbruli, een voorstelling van Don Verboven en Paulo Duarte.

 

Een programma dat alle kanten tegelijk uitschiet en toch weer mooi samenkomt.

 

 

Programma dinsdag 20/04/2004 - 9h30 @ CC Berchem: 

-          09u30: Ontvangst met koffie

-          10u00: Inleiding door Karel Vanhaesebrouck (assistent DK/RITS/EhB): schetst context en uitleg van het onderzoeksproject rond performance en outsiderkunst

-          10u30: l'Histoire de l'art brut, door Frederik De Preester (wetenschappelijk medewerker van het Museum Dr. Guislain in Gent)

-          11u15: Koffiepauze

-          11u30: Tuur Devens zoekt en presenteert de linken tussen outsiderkunst en figurentheater en tussen makers die op een andere manier met hun vak omgaan om hun artistiek verhaal te vertellen

-          12u15: Performance

-          13u45: Middagpauze

-          14u00: Inleiding op Subbruli door Don Verboven en Paulo Duarte, met aansluitend de voorstelling Subbruli

 

Inschrijven kan vóór 10 april 2004 via de website van CANON cultuurcel Departement Onderwijs: www.canoncultuurcel.be (klik op => studiedagen => hoger onderwijs => studiedag figurentheater)

 

De studiedag is een initiatief van VZW Festivalitis, i.h.k.v. Driemast Internationaal Beeldend Theaterfestival m.m.v. CANON cultuurcel Departement Onderwijs, het RITS en cc Berchem (ccBe) Meer info op de Driemast-site


14:54 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.