23-02-05

Zonderlinge denk-beelden

Zoals in m’n post van 06/02 aangekondigd, loopt op dit moment ‘Zonderlinge Denkbeelden’ in Bozar. Vandaag heb ik een eerste poging ondernomen om deze tentoonstelling te bezoeken, maar het is jammergenoeg niet gelukt (wie wil weten waarom kan dat op m’n blog lezen).

 

Om u, m'n liefste bloglezer, warm te maken geef ik hier een copie van het artikel van Jean-Marie Binst uit de Brussel Deze Week-krant (ook verschenen op de Brussels nieuws-site).

 

"Zonderlinge denk-beelden" in Bozar

Op verzoek van het hof mocht de aandacht voor mensen met een mentale handicap niet ontbreken ter gelegenheid van de viering van 175 jaar België en 25 jaar federalisme in het Paleis voor Schone Kunsten. De psychiatrie zond zijn zonen en dochters uit.

 

Carine Fol van Art en Marge, het Brusselse onderzoeks- en collectiecentrum voor marginale kunst, kreeg vooral plaats in het gangenlabyrint rond de concertzaal van het PSK om een eigenzinnige collectie ongewone, andere, afwijkende of ‘abnormale’ kunst, ook omschreven als art brut, te etaleren. Fol selecteerde daarvoor kunst uit de psychiatrie: in instellingen voor mentaal gehandicapten en in doe-ateliers van psychiatrische ziekenhuizen, in de volksmond bekend als werkplaatsen voor bezigheidstherapie. Het Belgische talent dat Fol na twintig jaar collectioneren bij elkaar wist te brengen mag zonder schroom gezien worden, is de gedachte.

 

De werken van psychiatrische patiënten blijven makkelijk overeind  naast de voortbrengselen van erkende kunstenaars. En zo niet, dan tonen ze hoe dit talent zich verstaat met de raadsels van de buitenwereld, de innerlijke wereld en het zelfportret: drie thema’s die ook achtereenvolgens op de expositie uitgewerkt werden met diverse plastische technieken.

 

Wat al meteen in de ‘receptieruimte’ van de expositie duidelijk blijkt is dat dit soort kunst uitermate zelden het uitzuiveren en weggummen als leidmotief kent. Het bewijst dat de geest van de exposanten op een complexe manier bezig is geweest met het plaatsen van de buitenwereld en zichzelf.

 

Jan Wellens bijvoorbeeld haalt zijn inspiratie uit zijn verzameling miniatuurauto’s. Jeroen Hollander blijkt gefascineerd door wegenkaarten en plattegronden. Hij herdefinieert ze tot labyrintische composities. En Eduard Lenaerts tekent complexe verhalen die niet ver afstaan van tatoeages of voodootekeningen.

 

Ook bij de tientallen andere kunstenaars blijkt zoeken de rode draad. Of de paternalistische visie op kunst uit de psychiatrie met deze tentoonstelling ondermijnd kan worden, moet beantwoord worden door de toeschouwer.

 

Deze Zonderlinge Denk-beelden onderschrijven alleszins de marginaliteit waarin kunstexpressies van geestesgestoorden geduwd wordt. Ze staat nu eenmaal gepresenteerd als een apart blok bij de nog te openen grote tentoonstelling Visionair België en ze moet het doen met een versnipperde opstelling in gangen.

:: Zonderlinge Denk-beelden, tot 23 mei in het PSK, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel, 02–507.84.30. Elke dag van 10 tot 18 uur, behalve op maandag en tijdens dagconcerten op zondag. Catalogus: 18 euro (Bozarshop), elders 23 euro

23:18 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.