29-07-05

Officiële Ventilatie-affiche

Dit is de officiële affiche van de Ventilatie-tentoonstelling, wil je alvast een sneak-preview van wat er zoal te zien is, klik dan hier.

22:34 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Van ventilatiesysteem tot tentoonstelling

Deze week ben ik Luc van vzw Wit.h gaan interviewen in het kader van m’n thesis. Luc was echter niet in Zwevegem, waar de vzw gevestigd is, hij was samen met enkele andere mensen de tentoonstelling ‘Ventilatie’ aan het opstellen.

Op de website van Corpus 05 vindt je volgende omschrijving: ‘In Ventilatie gaan kunstenaars met en zonder beperking samen op zoek naar synergieën tussen het gegeven Memling, het St.-Janshospitaal en de (on)mogelijkheid van communicatie. Ze tonen het resultaat van een behoedzaam aftasten van de spanningsrelaties tussen de wereld van kunst en welzijn. De getoonde werken zijn een momentopname van een intensief werkproces, een beklijvend toonmoment met werk van o.m. Sylvain Cosyns, Bart Vandevijvere, Stefaan van Biesen, Klaus Compagnie...’

Op de Ventilatie-projectpagina schrijft Els Vermeersch, curator van de tentoonstelling, het volgende:

Op uitnodiging van conservator Eva Tahon van het Hospitaalmuseum Sint- Janshospitaal startte het proces dat nu getoond wordt op de Diksmuidezolder van het museum. Een dertigtal kunstenaars met én zonder mentale beperking werden uitgenodigd om samen te werken gedurende een jaar. Als uitgangspunt werd de tekening ‘Gezicht in de oude ziekenzalen’ (zie illustratie), van Jan Beerblock (1739 – 1806) gekozen, een mooi maar niet dwingend uitgangspunt voor de tentoonstelling Ventilatie. Vertrekkend van een historisch gegeven – de fysieke aanwezigheid van het oude ventilatierooster in de museumruimte en de ‘verbeelding’ ervan op het werk van Beerblock wil de tentoonstelling Ventilatie de ‘lucht verversen, zachtjes dooreen schudden, zwaaien, bewegen en aanblazen om op adem te komen, te her – ademen’.

Hedendaagse kunstenaars met en zonder beperking gingen samen op zoek naar synergieën tussen het gegeven Memling, het gebouw St.-Janshospitaal en de (on)mogelijkheid van communicatie. Ze bewegen zich op de subtiele grens tussen kunst en welzijn, een behoedzaam aftasten van de spanningsrelaties tussen de wereld van kunstenaars met en zonder beperking, tussen het werk van beide.

Tijdens het proces dat aan de tentoonstelling voorafging werden koppelingen gemaakt. De verschillende kunstenaars werden samengebracht, variërend van het individu over duo’s die puur beeldend samen horen tot en met grotere groepen die elkaar vinden op basis van inhoudelijke associaties. De manier waarop varieerde van communicatie per post en het internet tot intense workshops samen.

De resultaten worden getoond in de tentoonstelling Ventilatie. Intense momenten maar ook de problematiek van samenwerken in het algemeen en ‘het verschil’ tussen mensen onderling zijn tastbaar aanwezig.

Vertrekkend van een letterlijk in beeld gebracht middeleeuws airconditioning systeem, over het woord als voorbij waaiende wind, staat Ventilatie voor: een kloppend hart, vers bloed, zuurstof en een fris hoofd."

Kan je net als ik bijna niet wachten om de tentoonstelling te gaan bekijken dan is hier de praktische informatie:Van 30/07/2005 t.e.m. 16/10/2005 van 9h30 tot 17h (gesloten op maandag) 5€ of 8€, Gratis voor Bruggelingen en -13 jaar @ Hospitaalmuseum Sint-Janshospitaal - Memlingmuseum, Mariastraat 38, 8000 Brugge

22:32 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tentoonstelling, outsiderkunst |  Facebook |

Oh ja, er mag gelachen worden!

Misschien hebt u al van de humorcampagne:Haha…handicap gehoord. Indien dat niet het geval is, klik er gerust op los en SMILE J

Lachen doe je dus niet zomaar meer, met deze campagne wou GRIP het gevoel voor humor en zelfrelativering van mensen met een handicap in de verf zetten. Opmerkelijk is hoe mensen met een handicap hun eigen beperkingen of de reacties van de samenleving daarop relativeren en er zelfs om lachen. Humor werkt in deze campagne, maar ook in het leven van alledag, drempelverlagend.

GRIP, wat staat voor Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap, is een burgerrechtenorganisatie voor en door mensen met een handicap. GRIP wil dat mensen met een handicap zelf kunnen beslissen wie ze zijn en wat ze met hun leven willen doen. De organisatie wil mensen ‘grip’ geven op hun eigen leven. Zelfbeschikking, autonomie en een evenwaardige participatie zijn dan ook drie hoofddoelstellingen. Via politiek lobbywerk en sensibilisatie van de ruime samenleving streeft GRIP naar gelijke rechten en kansen voor mensen met een handicap.

Meer lezen? Klik hier.

21:56 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) | Tags: grip, inclusie |  Facebook |