23-08-06

Tentoonstelling ‘Dag-boek-berg’

In het project “Dag boek” brengt vzw Wit.h twee bijzondere artistieke duo's samen. Beide koppels bestaan uit een valide persoon en een persoon met een handicap. Ze zijn beiden al geruime tijd bezig met het schrijven van teksten, tekens en vormen en bouwen die om tot zeer artistieke boeken. Drie van de vier deelnemers hebben reeds meerder malen tentoongesteld en meegewerkt in artistieke projecten. Voor Lode is het de allereerste keer. Voor dit unieke project ism de Marnixring, kunstwerkplaats de Zandberg en Steunpunt beeldende kunst pogen we ze samen te brengen en hen te ondersteunen tot nieuwe creaties. In het begin van het project kenden de duo's elkaar niet. Het was dan ook een leuke maar bijzondere kennismaking.

Het duo José Vandenbroucke en André Wostijn ontmoetten elkaar ongeveer vijf jaar terug in het Molenhuis. José werkte er aan een muziek project samen met personen met een handicap en André verraste hem met zijn enerzijds eenvoudige maar zeer ontwapenende teksten. André leerde in José een soul mate kennen en kon op die manier zijn kontakten buiten Feniks uitbouwen. Ze hebben samen een project opgezet omtrent intraplanetaire poëzie. Via teksten, foto’s, tekeningen, symbolen, etsen en veel gesprekken zijn ze erin geslaagd een eigen creatieve vorm te ontwikkelen om samen poëzie te ontwikkelen. Bovendien proberen ze deze op een bijzonder eigen manier in boekvorm te vast te leggen. Af en toe brengen ze hun creaties ook live naar het publiek onder de vorm van performances. Kortom een heel bijzonder en uniek koppel.

Piet Vandecasteele en zijn zoon Lode Vandecasteele vormen het tweede duo. Lode komt pas sinds een paar maand naar kunstwerkplaats de Zandberg. Door zijn bijzondere communicatiemethode slaagt hij er nog niet een persoonlijk kunstwerk te vervaardigen. Doch zijn ratio en zijn ‘typische Lode’logica doen ons versteld staan! Ze dwingen ons op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. Zijn manier van in het leven staan is op zich pure poëzie. En dit wordt al vele jaren gevolgd door zijn vader Piet die het dagelijkse leven probeert te vatten door het maken van dagboeken. Niet in de eerste plaats geschreven cahiers maar boeken die zowel tekst, foto’s als tekeningen bevatten. Boeken die deze verschillende elementen versmelten tot een coherent boeiend artistiek product. Ze kunnen het best geassocieerd worden met collages.
Net zoals André en Jose werken ook Piet en Lode met video. En proberen ook dit medium te integreren in hun werk.

Beide duo's kenmerken zich door hun zeer gelijklopende manier om met literatuur en beeldende kunst om te gaan. Explorerend, zoekend, vanuit het gevoel, beetje chaotisch maar toch resultaat gericht banen zij zich een weg in een oeuvre van twee in een. Geen van hen beiden is op zoek naar het grote succes. Ze hebben een drang om te creëren en genieten vooral van het (leer)proces dat ze doormaken. Deze samenwerking zal beide koppels ook de kans geven de basis kennis van het video monteren op pc aan te leren.
Deze opdracht brengt hen in de mogelijkheid te streven naar een afgewerkt eindresultaat. Het geeft hen de kans een publiek te ontmoeten en te ontroeren.

Zin om een kijkje te gan nemen? De tentoonstelling loopt van 9/09/06 tot 29/06/06, op vrijdag van 9h tot 16h en op zaterdag en zondag van 14h tot 18h. De opening van de tentoonstelling is op 08/09/06 om 20h in Kunstwerkplaats De Zandberg in Harelbeke.

Vzw Wit.h, J. Sabbestraat 45, 8530 Harelbeke. Contact via tel 056/73.60.50 of via mail info@vzwwith.org

19:17 Gepost door Sara in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tentoonstelling, inclusie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.